Under de här åren höll man på att bygga Hammarbyleden. Här är den provisoriska Skansbron. Foto: OKÄND. Bilden från Stockholms Stadsmuseum/Stockholmskällan www.stockholmskallan.se

1919 tog Hammarby IF upp ytterligare en sport som skulle bli framgångsrik. Det var boxning.
  Bajen hade vid det här laget 473 medlemmar och den totala omsättningen låg på 64 912:09.
  Hammarbybacken invigdes 1-2 februari med ”Hammarbydagen” arrangerat tillsammans med Djurgårdens IF. I arrangemanget ingick SM i skridsko och konståkning, samt skidtävlingar.
  Flytten av båthuset kostade närmare 5 000 bagare, eller mer exakt 4 799 kronor och 75 öre.
  I november började man bygga klubbhuset.

Skrivet om Hammarby

Idrottsmannen Helge Björk död Artikel i Dagens Nyheter 10 mars 1919.

1919 års mästerskapsmedaljer:

SM

Silver (1): Skridsko: Helge Björk, 500 m
Brons (1): Rodd: utriggad fyra (Kalle Hansson, Axel Andersson, Erik Sandberg, Gösta Wihlborg)

DM

Guld (5): Cykel: Olle Svensson, 10 km, 100 km, 10 km lag (Olle Svensson, Fritz Johansson, E Rydberg), 100 km lag (Olle Svensson, Henrik Morén, Fritz Johansson). Skridsko: Helge Björk, 500 m
Silver (2): Cykel: Fritz Johansson, 10 km, Henrik Morén, 100 km
Brons (4): Bandy. Cykel: E Rydberg, 10 km, Fritz Johansson, 100 km. Skridsko: Helge Björk, 1500 m

Junior-DM

Brons (1): Bandy

Veteran-DM

Silver (1): Skridsko: Sven Lundgren, 1500 m

Backhoppning

Backhoppning har aldrig varit en specialsektion inom Hammarby IF.
  Man kan inte ens säga att Hammarby sysslat med sporten i någon organiserad form.
  Men detta år ställde i alla fall bandy- och fotbollspelaren Per-Gösta ”Pegge” Nilsson upp i en tävling i Hammarbybacken i början av mars. Uppenbarligen hade han gjort det tidigare då tidningen berömde honom för hans fina nedslag.

Bandy

Hammarbys nya bandylag på Solna Idrottpark: Ivar Liljekvist, Orvar Löfmark, Marcus Ante, Martin Öberg, Hilmer Karlsson, Rikard Lindqvist, Bo Lindeberg, Georg Bussler, Axel Larsson, Ejnar Sundberg och Samuel Bengtsson.

2 februari: Hammarbys målvakt hade det hett om öronen i SM-matchen mot IFK Uppsala.
Hammarby spöade AIK med hela 14-1 i SM-premiären. IFK Uppsala var inte lika artiga veckan därpå, man dängde till söderbröderna med 11-0.
  För B-laget gick det bra. Man tog sig till final i pokalserien. Den matchen vann dock AIK:s B-lag som hade celibriteter som Torsten Tegnér och Topsy Lindblom i sina led.
  Juniorerna tog sig till semifinal.

SM

190126 (1 omg, Hammarby IP)
Hammarby-AIK 14-1 (8-1)
Mål, Hammarby: Per-Gösta Nilsson, Karl Eriksson, Georg Bussler, John Eriksson, övriga okända AIK: reducerade till 1-4
Domare: Hjalle Bohlin (Domarkursen tycks inte haft någon god inverkan på herr Bohlin)
Publik: ej någon större publik
Om matchen: AIK skickade ett rent ”skrotlag”, bestående av mestadels juniorer, som inte hade någon chans mot de otränade Hammarbypojkarna. De underlägsna gästerna parkerade bussen framför det egna målet och det dröjde 20 minuter innan Hammarby började pricka in bollarna. ”Sampo” Bengtsson bäst på plan

190202 (2 omg, Hammarby IP)
Hammarby-IFK Uppsala 0-11 (0-3)
0-1 Sune Almkvist, 0-2 Månsson, 0-3 Bolin (Sune Almkvist), 0-4 Bolin (Sune Almkvist), 0-5 Sune Almkvist (Bolin), 0-6 Månsson, 0-7 Bolin (Lindvall), 0-8 Sune Almkvist, 0-9 Bolin, 0-10, Sune Almkvist, 0-11 Månsson
Domare: Karl Lundstedt, Stockholm (bra)
Publik: 1 000
Om matchen: Uppsala vann med förväntad överlägsenhet, trots Hammarbys briljanta första halvlek då man faktiskt hade det mesta av spelet och hade 8-2 i hörnor. I andra hade Uppsala uppvisning

DM

190216 (Hammarby IP)
Hammarby-Marieberg 7-6 (1-2)
1-0 20 straff, 1-1 Wigert d ä, 1-2 Wigert d y straff, 2-2 46 Georg Bussler, 2-3 Bohlin, 4-6, 5-6 80, 6-6, 7-6 90 Georg Bussler
Domare: K Holm
Om matchen: Hammarby vände 4-6 till 7-6 de fyra sista minuterna på den förstklassiga isen. Matchen var svängig och ”ganska underlig”

190223 (semifinal, Hammarby IP)
Hammarby-IFK Stockholm 2-5 (1-2)
1-0 15 Georg Bussler, 1-1 20 Sundberg, 1-2 43 Blom, 1-3 Dante, 2-3 Karl-Eriksson, 2-4 Blom, 2-5 Sundberg (Uggla)
Domare: Knut Nilsson
Om matchen: En tämligen usel match, speciellt när man jämför med juniormatchen Hammarby-AIK som spelades innan. Hammarby hade mycket av spelet men gjorde inte mål

Träningsmatcher

181226 (Hammarby IP)
Hammarby-Göta 5-10

190209
Västerås SK-Hammarby 5-5 (2-1)
Mål, VSK: Eja, Abbe, Reuter jr, Thyberg, övriga okända
Om matchen: Hammarby tog en oväntad poäng då man saknade viktiga Bussler och Björk. I stället hade man bl a lånat en b-lagsspelare av Västerås (!). Dessutom spelade man i Västerås IK:s tröjor. Hade Hammarby varit ordinarie så hade det nog blivit två poäng

190216 Hammarby B-Djurgården B 4-2
190302 Hammarby B-Värtan 4-2 (semifinal)

190309 (final, Årsta IP)
Hammarby B-AIK B 2-4 (1-2)
0-1 ”Tjocke Pelle” (en medelmåttig boll som en medelmåttig målvakt skulle klarat), 0-2 Lindblom (pass Torsten Tegnér, som skötte referatet i tidningen), 1-2 Larsson, 1-3 Lindblom, 2-3, 2-4 Lindblom
Domare: N Runeberg
Publik: 400-500
Om matchen: Isen var nästan för bra, då bollen rullade iväg lite för lätt. Carlo Nilsson och Jocke Ström bra i Hammarby. Hammarby hade 2-3 och tryckte på. Men vid ett farligt frislag missförstod man varandra så bollen hamnade hos en kontrande Lindblom som åkte fri i 70 meter.

Juniorserien

190223 Hammarby-AIK 0-1 (0-0)

Boxning

Det var framför allt skräddarmästare Karl Hansson, i styrelsen sedan 1911, som låg bakom den nya boxningssektionen.
  Med sig hade han instruktörerna Georg Hägerström och Adolf Löfstrand som höll träning fyra kvällar i veckan.
  Den 12 april var Hammarby en av klubbarna som bildade Svenska Boxningsförbundet. De övriga var Djurgårdens IF, Fredrikshofs IF, IF Linnéa, BK Pugilist, Atletklubben Unitas i Uppsala, Värtans IK Uppsala AK samt Göteborgs AK.
  Precis som nu sågs inte boxningen med alltför blida ögon av etablissemanget. Först 1939 valdes man in i Riksidrottsförbundet.
  Hammarby hade dock redan två år tidigare 1917, satt igång boxningsverksamhet. Bland annat var det några i Sverige boende norska boxare som knöts till föreningen.

Hammarbyboxares proffsfajter

Valter Wessman står uppsatt som Hammarbyboxare 1921. På BoxRec.com finns uppgift om fyra matcher 1919. Om det är proffsfajter vet vi inte.

190120, Stockholm, (lätt tungvikt), (3) ronder
Valter Vessman-Georg Hägerström (non decided)

190204, Stockholm, (lätt) tungvikt, 3 ronder
Valter Vessman-Emil ”Harry Nelson” Kjellberg (non decided)

190509, Stockholm, (lätt) tungvikt, 3 ronder
Valter Vessman-H Hednoff (Vessman vinnare, TKO i 2:a ronden)

190509, Stockholm, (lätt) tungvikt
Valter Vessman-Gösta Lundqvist (Vessman vinnare, TKO i 2:a ronden)

Cykel

Henrik Morén kom tillbaka till Hammarby. Här på en bild från 1914.
Hammarbys cyklister körde på som vanligt, men hade problem med reservdelar som ringar med mera.
  Man tävlade framgångsrikt i många tävlingar runt om i landet. Bland annat vann Arthur Ekström den nationella tävlingen Stockholm-Dalarö-Stockholm.
  Henrik Morén kom tillbaka till Hammarby efter ett antal års bortovaro. Han togs ut till Nordiska Mästerskapen.
  Olle Svensson vann två DM-titlar och slutade fyra på Siljan runt. Trea kom Fritz Johansson.

IF Linnéa B711513-183

Laget samlat nedanför Kanalplan ungefär vid den här tiden. Bild ur Hammarbys arkiv.
Gustaf ”Måsen” Björk nådde en av sina höjdpunkter som bollirare i matchen mot IFK Stockholm där han sköt fyra av Hammarbys fem mål.
  Gösta Wihlborg representerade landslaget under året.
  Över pingst åkte Hammarby tillsammans med Sirius, till Norge, dit man var inbjudna av Frigg i Oslo för en turnering.
  Hammarby gick ganska långt i SM. Man slog ut AIK och pressade Djurgården i två matcher, och kunde mycket väl ha gått vidare. För insatserna i Svenska mästerskapen erhöll klubben kronor 1 582 och 43 öre. Det var faktiskt bara två klubbar som fick ihop mer pengar: Djurgården 4 200 kronor, och GAIS, 3 700.
  Föreningen hade a-lag, fyra seniorlag och ett juniorlag i farten.

Domare: Karl Lundstedt, Stockholm
Om matchen: Hammarby spelade bra och enligt referat så spelade man enklare än normalt (och la bort 50 procent av broderingen), och då är Hammarby farligt för vilket Stockholmslag som helst

190715 (3 kvalomg, Stadion)
Hammarby-AIK 2-0 (0-0)
1-0 55 Nils Carlbom, 2-0 90 Paul Sellberg
Domare: Erik ”Göta” Gustafsson
Om matchen: En sensationell seger där ett vältränat Hammarby besegrade favoriterna. AIK pressade hårt i den andra halvleken och har många avslut. Med 15 sekunder kvar kontrar Hammarby i ett enstaka anfall och Sellberg gör 2-0. Ur matchprogrammet 2004

190812 (8-delsfinal, Stadion)
Djurgårdens IF-Hammarby 1-1 (1-1)
0-1 1 Gustaf Björk, 1-1 ”Knata” Söderberg (Gotte Johansson)
Domare: Karl Lundstedt, Stockhom
Publik: 4 000-6 000
Om matchen: Djurgården var det bättre laget men borde ändå ha förlorat då deras mål kom efter att bollen varit död. Målvakten ”Kucku” Ohlson gjorde misstaget att mer koncentrera sig på att gnälla på domaren än på Djurgårdsspelaren som gjorde målet. Nils Carlbom hade två bra chanser att öka Hammarbys ledning till 2-0, Axel Corall, Gustaf Björk och Victor ”Kucku” Ohlson bäst i ett ganska svagt Hammarby

190829 (omspel, Stadion)
Djurgårdens IF-Hammarby 2-1 eft förl (0-0)
0-1 99 Kalle Karlberg, 1-1 104 Ragge Wicksell, 2-1 självmål Gösta Wihlborg attackerad av Sune Andersson
Publik: 3 000
Om matchen: En dålig första halvlek följdes av en något bättre andra. Hammarby tog ledningen i början av förlängningen då Kalle Karlberg nickade in en hörna, men Djurgården vände och segermålet kom efter en misslyckad utrusning av ”Kucku” Ohlson

DM

190730 (kvalomgång, Hammarby IP)
Hammarby-Värtan wo
När Värtan inte kom så delade Hammarby upp i två lag och släppte in publik gratis för att liva upp spelarna

190808 (1 omg, Stadion)
Hammarby-Djurgårdens IF 3-3 (1-2)
0-1 20 Karl ”Köping” Gustafsson (Sten ”Knata” Söderberg), 1-1 42 Nils Carlbom (Erik Wigner), 1-2 45 Karl ”Köping” Gustafsson, 2-2 Kalle Karlberg (Gustaf ”Måsen” Björk, Erik Wigner), 3-2 Josef Kindlund, straff, 3-3 78 Sten ”Knata” Söderberg (Gotte Johansson)
Domare: Holm
Publik: 4 000
Om matchen: Snabb och högintressant (och lukrativ, kassan uppgick till 4 000 kronor) match mellan två lag som hade några reserver med, Hammarby var närmast segern men Björk var inte riktigt i slag och laget var något ineffektivt

190921 (omspel, Råsunda IP)
Djurgårdens IF-Hammarby 2-0 (0-0)
1-0 50 Karl ”Köping” Gustafsson, 2-0 54 Sune Andersson (Karlstrand) Domare: Erik ”Göta” Gustafsson
Publik: stor (som nog i allmänhet önskade söderklubben seger)
Om matchen: Hammarbys anfall kom inte riktigt i gång även om försvaret spelade bra. Hammarby hade en stark motvind i första halvlek, men det var i början av andra som matchen avgjordes då Djurgården satte två snabba. Gustaf Björk bröt nyckelbenet och fick ersättas av Forselius

190419 (Hammarby IP)
Hammarby-AIK 0-1 (0-1)
0-1 självmål Josef Kindlund (Svedberg)
Publik: talrik och målsugen
Om matchen: Matchen var en uttagningsmatch till stadsmatchen ett par veckor senare. AIK dominerade första halvlek och sköt mycket men dåligt. Hammarby, med tre reserver, tog delvis över i den andra halvleken. Bäst var målvakten Åberg och backen Wihlborg. Hammarby var klätt i Johanneshovs gamla tröjor. Kan det vara premiären för tigerrandigt?

190426 (Hammarby IP)
Hammarby-Westermalm 3-0 (3-0)
1-0 2 Gustaf Björk, 2-0 22 Gustaf Björk, 3-0 Gustaf Björk
Om matchen: Hammarby vann mot starkast möjliga Westermalm, trots att Carlberg och Bohm saknades. Hammarby avgjorde i första. Westermalm tryckte på i andra utan att lyckas göra mål. Matchen ingick i en pokaltävling där a-, b-, c- och d-lagen möttes.

190503 (Hammarby IP)
Hammarby-IFK Stockholm 0-0

190507 (Hammarby IP)
Hammarby/IFK Stockholm-Westermalm/Marieberg 3-2 (3-1)
Mål, H/S: Kalle Karlberg, Hammarby 3 W/M: Svensson, 3-2 Jonasson jr (Max Linder)
Om matchen: Matchen var en uttagning till stadslaget Tigrarna. Westermalm/Marieberg var det bättre laget men Karlberg hade en bra dag

190525
Köpings IS-Hammarby 1-0
Mål: Henriksson
Om matchen: Hammarby hade ett rappts spel och god bollbehandling, men hemmalaget stod emot och vann fullt rättvist

190601 (Norrköpings Idrottspark)
Sleipner-Hammarby 1-1 (0-0)
1-0 67 Hellmer Edlund, 1-1 80 centerhalven
Domare: Arthur Björklund, Norrköping
Om matchen: Sleipner klart bättre i första, mycket tack vare vinden. Men Hammarby dominerade än mer i den andra. Underläget kom lite snopet men det kvitterades i slutet efter en dubbelhörna

190608 (4-klubbsturnering, Frognerstadion, Oslo/Kristiania)
SK Frigg, Kristiania-Hammarby 2-0 (1-0)
1-0 D Andersen (Smith), 2-0
Publik: Minst 8 000
Om matchen: Reservfyllt Hammarby spelade jämnt med Frigg. Björk och Per-Gösta Nilsson hade goda chanser i första. I andra halvlek pressade Hammarby utan att lyckas få in ett mål. Frigg tog över och ökade på grusplanen

190609 (4-klubbsturnering, Frognerstadion, Oslo/Kristiania)
Sirius-Hammarby 1-1
Om matchen: Odd hade slagit ut Sirius. Detta blev en slätstruken historia där lagen brände varsin straff

190611 (Frognerstadion, Oslo/Kristiania)
Trygg, Kristiania-Hammarby 2-2
Mål, Hammarby: Kalle Karlberg 2
Om matchen: Trygg gjorde 1-0 på straff och ledde med 2-0 med tio minuter kvar. Men Kalle Karlberg grejade oavgjort

190612? (Gjövik)
Lyn-Hammarby 4-2 (0-2)
0-1 Gustaf Björk, 0-2 Kalle Karlberg (Bohm)
Om matchen: Hammarby spelade, trots stela ben, bra i första. I andra rasade spelet och fyra mål rasade in

Djurgårdens IF-Hammarby 2-3 (0-1)
0-1 Per-Gösta Nilsson, 0-2 46 Gustaf Björk, 0-3 Per Gösta Nilsson (Axel Bohm), 1-3 88 Karl ”Köping” Gustafsson, 2-3 89 Karl ”Köping” Gustafsson
Publik: 1 500
Om matchen: Hammarby spelade väl så bra som Djurgården och ”Kucku” i målet gjorde en bra match. ”Måsen” Björk var nära att göra 4-0 men Djurgården kom tillbaka och var nära poäng

190803 (Hammarby IP)
Hammarby-SK Frigg, Kristiania 3-1 (1-0)
1-0 37 Erik Wigner (Kalle Karlberg), 1-1 50 Bjarne Olsen, 2-1 Gustaf Björk (Kalle Karlberg), 3-1 88 Per-Gösta Nilsson
Om matchen: En alltför vänskaplig vänskapsmatch. Hammarby vann trots att man inte spelade bra. Hammarby hade en hel del chanser och var vältränat

190819 (Hammarby IP)
Hammarby-Svearna 2-1 (1-1)
Om matchen: Motståndarlaget var ett hopkok av de bästa spelarna från Traneberg, Värtan, Reymersholm med flera. Trots det starka motståndet vann Hammarby med flera reserver

190831 (Hammarby IP)
Hammarby-IF Sleipner 4-0 (0-0)
1-0 Gustaf Björk, 3-0 ”Skåne” Forselius Övriga: M Andersson, Kalle Karlberg
Domare: Erik ”Göta” Gustafsson (bra som vanligt)
Om matchen: Hammarby hade fyra reserver, men dominerade ändå mot Norrköpingslaget. Sleipner var farliga i sina anfall men inte som hemmalaget. Hammarby kunde avgöra först i andra halvlek, men då blev segern klar

190907 (Borlänge)
Blixt-Hammarby 1-1

190924 (Stadion)
Hammarby-Bethlehem Steel, USA 0-0
Om matchen: Hammarby var klart bättre och borde ha vunnit med några bollar, även om man för den skull inte spelade speciellt bra. Kalle Karlberg var vassast framåt, ofta på inlägg från Wigner. Hammarby sköt både i stolpen och ribban innan domaren blåste av sju minuter för tidigt på grund av en hagelskur

190925-1001
IFK Örebro-Hammarby 0-4 (0-2)
0-1 Per-Gösta Nilsson, 0-2 Erik Wigner, 0-3 Kalle Karlberg, 0-4 Nils Carlbom
Domare: Hilding Hallberg
Om matchen: Hammarby spelade bra och dominerade starkt. Laget var dock ineffektivt och Örebros målvakt skötte sig bra. I den andra halvleken jämnade gästerna ut spelet

191005 (Stadion)
Hammarby-Vikingarna 0-3 (0-2)
0-1 30 Uggla (Berglund), 0-2 Olsson, 0-3 Uggla (Karlsson)
Publik: 2 200
Om matchen: Ett skadedrabbat och håglöst Hammarby blev tämligen utspelat av en IFK-kombination (från Stockholm, Eskilstuna och Norrköping). Vikingarna kostade på sig att bränna en straff vid ställningen 0-0. Detsamma gjorde Per-Gösta Nilsson i slutet